Dobra włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie oferuje kuchnia z Europy na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie posiłki
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. kuchnia włoska w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, tortellini, piada oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film