Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak standardowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film