Smaczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Bardziej wrażliwi degustują równie pyszne dania takie jak risotto, polentę czy desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w menu są również mniej znane potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność i jedzenie z różnych zakątków kraju. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna ignorować trunków. Kolacja w klimacie włoskim koniecznie musi zawierać również trunek. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji kanon. Dobra restauracja włoska w Krakowie Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia oraz cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi posiadać bogatą kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film